Tillsammans för ett mer likvärdigt KAA-arbete i länet

Nyheter / 26 maj 2025

Åsa Pernilla Nyhetsbrev

Åsa Helsing, processledare Storsthlm, och Pernilla Andersson, Gymnasieantagningen, under KAA-träffen.

Den 8 maj samlades samordnare inom det kommunala aktivitetsansvaret, KAA, i länet hos Storsthlm för en förmiddag fylld av dialog, inspiration och gemensamt lärande. 

Deltagarna fick lyssna till både Skolverket, SKR och Helsingborgs stad. Träffen arrangerades av kommunförbundet Storsthlm och syftet var att stärka samarbetet kring de ungdomar som varken studerar eller arbetar.

En viktig del av träffen handlade om hur Storsthlm konkret kan stötta kommunerna i arbetet med KAA. Ett exempel som lyftes fram var möjligheten att i systemet ha så kallade KAA-skolor i Indra. Dessa skolor gör det möjligt för kommunerna att följa ungdomar som gör ett omval till gymnasiet – ett värdefullt verktyg för att förbättra uppföljningen och underlätta det lokala arbetet.

- Vi informerade även om behörigheten jour-syv, som ger studie- och yrkesvägledare insyn i antagningsresultatet för hemkommunens ungdomar som eventuellt står utan gymnasieplats. Denna behörighet ger er en möjlighet att kunna agera och få en snabbare kontakt med de ungdomar som visar sig kanske hamna utanför gymnasieskolan, vilket i sin tur möjliggör tidiga och riktade stödinsatser, säger Pernilla Andersson, handläggare på Gymnasieantagningen Storsthlm.

Studieavbrottsblanketten ett viktigt verktyg

För att säkerställa en smidig övergång från skola till KAA är det viktigt att skolorna använder den gemensamma studieavbrottsblanketten som finns på Storsthlms webbplats. Blanketten är ett viktigt verktyg för att säkerställa en smidig övergång från skola till KAA och kan bidra till att förkorta ungdomars tid i utanförskap.

Åsa Helsing, processledare på Storsthlm, berättar att man som ett nästa steg under hösten 2025 startar en arbetsgrupp med lokala KAA-representanter och representanter från Storsthlm:

-   Syftet är att i nära dialog med Skolverket ta fram tydliga riktlinjer för hur KAA-arbetet dokumenteras i Ungdoms- och elevdatabasen (UEDB). Med bättre och mer likvärdig statistik får vi ett stabilt underlag för att förstå målgruppen, förbättra det operativa arbetet och tydliggöra resultaten – lokalt, regionalt och nationellt.
 
Hjälp till att sprida informationen om studieavbrottsblanketten och bidra till ett ännu mer träffsäkert och effektivt KAA-arbete i länet. Här hittar du blanketten.

Kategorier: Personal, Nyheter
Visa cookie-information