Fri kvot – särskilda omständigheter
En elev som har fått en försämrad studieförmåga på grund av tillfälliga sociala eller medicinska skäl kan ansöka om så kallad fri kvot. Här hittar du information om hur ansökningar inom fri kvot görs.
Enligt Gymnasieförordningen 7 kap. 3 § ska ett begränsat antal platser avsättas för elever som på grund av särskilda omständigheter bör ges företräde framför övriga sökande, eller som kommer från skolor med betyg som inte utan vidare kan jämföras med betyg från grundskolan. Omständigheterna kan exempelvis vara medicinska eller sociala. Det ska framgå att omständigheterna har förbättrats i sådan omfattning att eleven sannolikt kan tillgodogöra sig och slutföra den sökta utbildningen.
Eleven måste uppfylla behörighetskraven för sökt utbildning. Huvudmannen för sökt utbildning tar emot ansökan och fattar beslut om antagning via Indra. Ansökan i Fri kvot kan enbart göras till utbildningar med betygsantagning.
Fri kvot, särskilda omständigheter, innebär att en elev som borde fått ett högre meritvärde men av sociala eller medicinska skäl inte uppfyllt kriterierna för ett högre betyg kan ansöka om plats via fri kvot.
Medicinska skäl
Om elevens studieförmåga tillfälligt försämrats på grund av sjukdom eller skada kan medicinska skäl föreligga. Skälen kan intygas av behandlande läkare. Av intyget kan det framgå hur länge skälen förelegat, aktuell diagnos, eventuell behandling samt på vilket sätt sjukdomen/skadan påverkat betygen negativt. Diagnoser i sig betraktas inte som medicinska skäl om de inte är av tillfällig eller övergående karaktär.
Sociala skäl
Om elevens studieförmåga tillfälligt försämrats på grund av egen problematik eller förhållanden i familjen, i släkten eller hos närstående (till exempel sjukdom, separation, missbruk, trauma) kan sociala skäl föreligga. Skälen kan styrkas med intyg från socialsekreterare, skolkurator, behandlingsansvarig personal eller motsvarande. I intyget kan det framgå hur länge sociala skäl förelegat, eventuell behandling/stödinsats och på vilket sätt angiven problematik påverkat betygen negativt.
Ansökans innehåll
För att ansökan ska kunna behandlas korrekt ska den innehålla tydliga beskrivningar och redogörelser av:
- Elevens skäl – medicinska, sociala eller andra omständigheter.
- Elevens förutsättningar att tillgodogöra sig sökt program och skola (noggrann och tydlig beskrivning av progression, kunskapsnivå, närvaro/frånvaro).
- Elevens intresse och motiv för att söka programmet.
- Avlämnande skolas stöd och insatser (till exempel anpassad studiegång, arbetat i mindre grupp, enskild undervisning, kortare dagar).
- Medicinska skäl med bifogade intyg (till exempel läkarintyg).
eller
- Sociala skäl med bifogade intyg som beskriver elevens situation från socialsekreterare, skolkurator, behandlingsansvarig personal eller motsvarande.
- Betyg från tidigare läsår eller eventuellt annat underlag som styrker kunskapsnivå kan bifogas.
- Kontaktuppgifter till person som har information om sökande.
Observera att om skolan upprättar ansökan eller ställer sig bakom den är det rektorn som är ansvarig. Rektorn ska utse en kontaktperson på skolan.
Elev och vårdnadshavare/god man kan själva författa en ansökan om skolan inte ställer sig bakom ansökan.
Ansökan gäller innevarande antagningsår och kan inte användas igen. Om eleven söker på nytt nästa antagningsår måste ny ansökan i fri kvot göras.
Sökande till andra län
För elever som ansöker inom fri kvot – särskilda omständigheter på skolor utanför vårt upptagsområde, ansvarar elevens avlämnande skola för att översända frikvotsansökan till det andra antagningskansliet. Adressuppgifter hittas på Antagningskanslier.
Vem fattar beslut i fri kvot?
Det är alltid den enskilda huvudmannen för sökt utbildning som tar del av ansökan och fattar beslut om antagning i fri kvot. Beslut fattas utifrån en helhetsbedömning av sökandes angivna skäl och möjlighet att tillgodogöra sig aktuell utbildning. Beslut om antagning i Fri kvot kan inte överklagas.
- Kommunala gymnasieskolor: Utsedd kommunal beslutsfattare fattar beslut om antagning.
- Fristående gymnasieskolor: Rektor eller motsvarande fattar beslut om antagning.
Besked till sökande
Beslut om antagning på fri kvot fattas inte till den preliminära antagningen utan först till den slutliga antagningen.
Status för fri kvot visas i elevkortets flik "Fri kvot".
Eleven meddelas om antagning vid slutantagningen genom att logga in i Indra. Behörig sökande som inte blir antagen i fri kvot prövas på sitt meritvärde.
Beslut om prövning i fri kvot kan ej överklagas.
Ladda ned blanketten
Urval till nationella program ur gymnasieförordningen
3 § Ett begränsat antal platser (fri kvot) ska avsättas för dem som 1. på grund av särskilda omständigheter bör ges företräde framför de övriga sökande, eller 2. kommer från skolenheter vilkas betyg e…