Ansvar & roller

Under antagningsprocessen är det många som är inblandade. Från de sökande och deras vårdnadshavare, studie- och yrkesvägledare, till tjänstemän på kommun som fattar beslut. Här berättar vi lite om de olika rollerna och deras respektive ansvar.
Beslutsfattare
En beslutsfattare är vad vi kallar den som fattar beslut kring antagningen. På kommunala skolor innehas den tjänsten av en tjänsteman på kommunen, på fristående skolor är det oftast rektorn som har det mandatet.
Betygs- och elevansvariga
De som är ansvariga för att importera elev- och betygsfiler i Indra har en viktig roll i antagningsprocessen. Oftast jobbar personen på den avlämnande skolan, men det kan också hanteras centralt på kommunen.
Studie- och yrkesvägledare
En studie- och yrkesvägledare har en viktig roll som kontaktperson för den sökande genom hela antagningsprocessen. Förutom webbplatsen är det de som är Gymnasieantagningens främsta informationskanal till de sökande.
Allmän handling och känsliga uppgifter
Observera att blankett, brev, dokument, intyg, med mera som inkommer till Gymnasieantagningen och/eller laddas upp i antagningssystemet Indra av sökande eller avlämnande skola blir allmän handling hos den kommun och skola där ansökan behandlas, det vill säga hos avlämnande skola och kommun, hos huvudmän för kommunala gymnasieskolor och hos huvudmän för fristående gymnasieskolor som du söker och antas till.
Ladda inte upp utredning, psykologutlåtande, diagnos- och målgruppsutredning eller dylikt innehållande uppgifter som kan klassas som känsliga personuppgifter. Närmare information om utredning och intyg med känsliga uppgifter ska avlämnande skola kunna lämna till beslutsfattare/mottagande gymnasieskola enligt skolans rutiner. Det ska tydligt framgå i bilagan kontaktuppgifter till den person som har informationen.
Stöd i lagar och regler
SKR (Sveriges kommuner och regioner) ger årligen ut en handbok som stöd till alla som på ett eller annat sätt arbetar med antagningen till gymnasieskolan. Handboken samlar alla bestämmelser och ger råd kring hur bestämmelserna kan tillämpas. Du hittar handboken här.