Behörighet och meritvärde
För att bli antagen till en utbildning måste du först och främst vara behörig, alltså ha godkända betyg i de ämnen som krävs för utbildningen. Alla behöriga elever i en kommun ska erbjudas en plats på ett nationellt program.
- Det är din behörighet tillsammans med din sammanlagda betygspoäng, så kallat meritvärde, som avgör om du blir antagen.
- Betygspoängen baseras på dina 16 bästa betyg (eventuellt 17 betyg om du har betyg i moderna språk som språkval) från grundskolan.
- För vissa utbildningar krävs ett färdighetsprov, som sedan slås ihop med betygspoängen och räknas in i ditt meritvärde.
Grundläggande behörighet
För att vara behörig till ett nationellt program krävs det att du har godkänt i:
- svenska eller svenska som andraspråk
- engelska
- matematik
För högskoleförberedande program krävs utöver detta godkänt betyg i ytterligare 9 ämnen, det vill säga i 12 ämnen totalt.
För behörighet till ekonomiprogrammet, humanistiska programmet och samhällsvetenskapliga programmet ska 4 av de 9 godkända ämnen vara geografi, historia, samhällskunskap och religion.
För naturvetenskapliga- och teknikprogrammet ska 3 av de 9 ämnena vara biologi, fysik och kemi.
För estetiska programmet gäller godkänt i vilka 9 ämnen som helst.
För yrkesprogram krävs godkänt i ytterligare 5 ämnen, det vill säga i 8 ämnen totalt.
Särskild behörighet
Utöver grundläggande behörighet, kan det också krävas ett godkänt färdighetsprov till spetsutbildningar och särskilda varianter. För särskilda varianter kan det finnas betygskrav i enskilda ämnen, exempelvis minst C i bild för att vara behörig till en särskild variant inom det estetiska området. Mer information om vilka behörigheter som gäller kan du hitta för respektive program och skola.
Meritvärde
Det är ofta fler som söker till populära utbildningar än vad det finns platser. Då är det dina betyg som avgör om du får en plats. Varje betyg är värt ett visst antal poäng som räknas ihop till ditt meritvärde. De elever som har högst meritvärde blir erbjudna en plats först.
Om två sökande har samma meritvärde
Om två sökande med samma meritvärde konkurrerar om den sista platsen på en utbildning, så kan det finnas olika kriterier som bestämmer vem som blir antagen. Det vanligaste är att valrangen avgör, alltså att en elev som har en utbildning som sitt första val går före en elev med samma meritvärde som har utbildningen som sitt andra val.
Andra kriterier kan också förekomma, till exempel att betyg i ett visst ämne blir avgörandet. Vad som gäller beror på den utbildning som sökts. Vilka kriterier som gäller har beslutats av den som står för utbildningen, alltså kommunen eller den fristående skolan.
Så beräknas ditt meritvärde
Meritvärdet är summan av värdet för de 16 bästa ämnesbetygen, samt eventuellt betyg i ett modernt språk. Det är alltså som mest 17 betyg som kan räknas.
Det innebär att den totala betygspoängen utgörs av betyget i språkval som ett 17:e betyg tillsammans med de 16 bästa betygen i övrigt. Betyget i språkval kan inte räknas två gånger. Det 17:e betyget kan inte vara betyg i ett extra språk inom elevens val eller betyg i modersmål.
Maximal betygspoäng är 340 poäng för dig som läst och fått betyg i ett modernt språk som språkval och som har betyg i minst 17 ämnen.
Betygsvärden:
- A =20
- B =17.5
- C =15
- D =12.5
- E =10
- F =0 (icke godkänt)
Om du söker till estetiska program eller något annat program med färdighetsprov räknas eventuell uppnådd provpoäng med i meritvärdet. Meritvärden för denna typ av utbildningar kan därför vara betydligt högre än 340 poäng. Hur provpoängen räknas beror på vilken formel som används. Vilken formel som används varierar mellan olika utbildningar och bestäms av skolan. En vanlig formel är att provpoängen multipliceras med 16 och sedan räknas ihop med betygspoängen.
Exempel - Så beräknas ditt meritvärde
Omid och Mika har båda slutbetyg i 17 ämnen.
Omid har slutbetyg i 16 ämnen + modernt språk (franska). Eftersom meritvärdet i valet till gymnasiet räknas ut baserat på de 16 bästa betygen + modernt spr…