Så fungerar antagningen
Efter att du gjort din ansökan och ansökningsperioden stängt påbörjas antagningen. För att bli antagen spelar flera faktorer in. Här beskriver vi vad som påverkar antagningen och beskriver de olika stegen i antagningsprocessen.
Vad påverkar antagningen?
- För att bli antagen till ett gymnasieprogram måste du vara behörig. Att vara behörig är att ha godkända betyg i de ämnen som krävs för utbildningen.
- Om det finns fler behöriga sökande än antal platser på en utbildning är det meritvärdet som avgör vem som kommer in.
- Antal tillgängliga platser på en utbildning kan ändras. Samma meritvärde som räckte förra året eller vid preliminärantagningen kanske inte gör det i år. Titta på tidigare års antagningsstatistik och lediga platser för att ta reda på hur du ligger till i förhållande till andra.
- I vilken ordning du lägger dina val spelar stor roll. Den utbildning du helst vill gå ska du sätta överst i din ansökan (val 1). Den utbildning du näst helst vill gå ska du sätta näst högst i din ansökan (val 2) och så vidare i fallande ordning. När du blir antagen till ett val kan du inte bli antagen på ett lägre ordnat val i din ansökan. Alla val som ligger under det val som du blir antagen till stryks från din ansökan. Du kan alltid stå kvar som reserv på högre ordnade val.
- Det är viktigt att du har en fungerande mejladress som du har tillgång till under hela antagningsperioden så välj annan mejladress än din skolmejl.
- Se till att dina kontaktuppgifter och betyg är korrekta. Om de inte är det, kontakta din studie-och yrkesvägledare eller mejla oss på Gymnasieantagningen.
- Ska du flytta under antagningsperioden behöver du meddela det då det kan komma att påverka dina chanser att komma in på en utbildning. Du kan själv anmäla din flytt på ansökningswebben, men du kan även ta hjälp av din studie- och yrkesvägledare. Länken Anmäl flytt finns i menyn under ditt namn.
Preliminär antagning
Antagningen till gymnasiet görs i flera steg. När den första ansökningsperioden har stängt kan du se de preliminära meritpoäng som kan krävas för att bli antagen till dina val.
Vad är preliminär antagning?
Att antagningen är preliminär betyder att den visar hur resultatet ser ut just då, men att det kan ändras till den slutliga antagningen. Går du i årskurs 9 används dina betyg från höstterminen. Har du redan avslutat grundskolan används istället ditt slutbetyg från grundskolan. Vid den preliminära antagningen tilldelas inga platser. Däremot kan du jämföra dina betyg med den lägsta preliminära antagningsgränsen och hjälper dig att få en uppfattning om dina möjligheter att bli antagen. Tänk på att antagningsgränsen ofta höjs till slutantagningen, som baseras på slutbetyget.
Varför finns det en preliminär antagning?
Den preliminära antagningen hjälper dig att få en uppfattning om hur ditt meritvärde ligger till jämfört med andra som sökt. Den hjälper även gymnasieskolorna när de planerar höstens utbildningar. Tänk på att det är först vid slutantagningen du får veta vilken utbildning du blir antagen till.
Hur ser det ut på ansökningswebben när preliminära antagningen är klar?
När den preliminära antagningen är klar kan du logga in på ansökningswebben och se det preliminära resultatet för dina val. I ditt resultat ser du det lägsta meritvärdet som krävs (utifrån den preliminära antagningen) för att bli antagen till utbildningarna du har ansökt till. Då kan du jämföra ditt meritvärde med de preliminära antagningsgränserna. Det kan hjälpa dig att få en uppfattning om du har tillräckliga betyg för att få en plats på dina val i slutantagningen.
Tänk på att antagningsgränserna oftast blir högre slutantagningen. Så även om du har tillräckligt högt meritvärde i den preliminära antagningen är det inte säkert att du får en plats i den slutliga antagningen.
- Preliminär antagningspoäng står under varje val och visar antagningsgränsen, det vill säga det meritvärde som den elev som fick den sista platsen hade. Om det inte står något under Preliminär antagningspoäng betyder det att platserna inte är fyllda eller att antagning sker på annat sätt än poäng.
- Mitt höstterminsbetyg visar ditt meritvärde.
Varför kan resultatet ändras till den slutliga antagningen?
Resultatet kan förändras till den slutliga antagningen av flera anledningar. Det kan till exempel ändras på grund av:
- att fler söker till samma utbildning som dig
- att dina eller andra elevers betyg/meritvärde har förändrats till slutbetyget
- eller att en skola bestämmer sig för att inte starta en utbildning eftersom få har sökt till den.
Vilka ingår inte i den preliminära antagningen?
Elever som söker till utbildningar med särskilt antagningsförfarande ingår inte i den preliminära antagningen:
• Introduktionsprogram som utformas för enskild elev
• Sökande med utländska betyg, Fri kvot
• Sökande med särskilda omständigheter, Fri kvot
• Vissa International Baccalaureate, IB
• Anpassad gymnasieskola.
Vill du ändra något i din ansökan efter den preliminära antagningen?
Om du känner att ditt val inte har blivit rätt efter den preliminära antagningen kan du ändra i din ansökan under omvalsperioden. Du hittar datum för omvalsperioden och alla andra viktiga datum här
Omvalsperiod
I mitten av april kan du ta del av den preliminära antagningsstatistiken. Då kan du jämföra dina betyg med de preliminära antagningsgränserna. Då öppnar också omvalsperioden.
Under omvalsperioden kan du lägga till val, ta bort val eller ändra i rangordningen av dina val. Du kan alltså göra en helt ny ansökan om du vill och ändå ha samma chanser som de som sökte till utbildningen redan i första ansökningsperioden. Om du är osäker på om du blir behörig till dina val eller om ditt meritvärde räcker för att bli antagen på något av dina val ska du tänka på att säkra upp med fler val i din ansökan i omvalsperioden. Det ökar dina chanser att få en plats i slutantagningen. Prata gärna med din studie- och yrkesvägledare om du känner dig osäker. När omvalsperioden stänger i mitten på maj ska din ansökan vara helt klar. Håll koll på viktiga datum här.
Gör du inga ändringar i din ansökan under omvalsperioden så är det den ansökan du gjort i första ansökningsperioden som gäller.
Färdighetsprov
När ansökningswebben öppnar inför omvalsperioden i mitten av april kan du som har sökt utbildning med färdighetsprov se ditt provresultat under Visa mina betyg och resultat, fliken Resultat färdighetsprov.
Saknas resultat på ditt färdighetsprov får du kontakta den skola det saknade provresultatet gäller.
Du som har sökt utbildning med provgräns (särskild variant och vissa IB) kan se antingen Godkänt färdighetsprov saknas eller Godkänt färdighetsprov
Om det står Godkänt färdighetsprov då har du har klarat gränsen för godkänt. Om det står att Godkänt färdighetsprov saknas så betyder det att du inte gjort prov eller att resutatet av ditt prov inte uppnått godkäntgränsen.
Har du frågor kontakta den gymnasieskola som anordnade provet.
Slutantagning
Under slutantagningen prövas du för antagning på val som du är behörig till. Om din meritpoäng räcker till ett högre val och du blir antagen till detta så stryks de utbildningar som ligger under detta val i din ansökan. Du kan bara bli antagen till en utbildning.
Om du efter slutantagningen behöver komplettera din ansökan, ska du kontakta din studie- och yrkesvägledare eller Gymnasieantagningen.
Så svarar du på antagningsbeskedet
Sommarskola
Om du får betyg från sommarskola behöver vi få in dessa betyg innan den 23 juni kl. 12:00 för att de ska räknas med i den slutliga antagningen.
Om du går i sommarskola som slutar efter den 23 juni räknas betyget med i reservantagningarna.
De betyg du kompletterat ska skickas direkt från sommarskolan till Gymnasieantagningen. Kontakta din sommarskola om du är osäker.
Om du inte blivit antagen
Om du inte blivit antagen till någon utbildning, ska du kontakta din studie- och yrkesvägledare eller Gymnasieantagningen.
Upprop
Det är viktigt att du tar reda på när det är uppropsdag på gymnasieskolan du blir antagen till. Skolan kan ange uppropsdag i din ansökan, skicka brev via post eller hänvisa dig till deras hemsida.
Reservantagning
När slutantagningen är klar får de som inte har blivit antagna till sitt första val möjlighet att tacka ja eller nej till sin plats. De får också välja om de vill stå kvar som reserver till högre val eller inte.
En reserv är en behörig sökande som inte har blivit antagen till en utbildning, eftersom andra sökande gått före i urvalet och fyllt alla platser på utbildningen. Platser kan dock bli lediga om de som redan har blivit antagna tackar nej till sina platser eller blir antagna till ett högre val.
Reservantagningen sker i två omgångar. En sökandes plats i reservlistan kan också förändras mellan slutantagningen och reservantagningen. Det kan till exempel vara för att vi fått mer information om något, exempelvis rättelser av betyg.
Efter den första reservantagningen får du som sökande möjlighet igen att tacka ja eller nej till din plats. Efter den första reservantagningen görs en andra omgång.