Flytta under antagningen
Om du ska flytta och byta kommun under eller strax efter antagningen till gymnasiet, är det viktigt att du informerar Gymnasieantagningen. Här har vi samlat information till dig som planerar att flytta till, från eller inom Stockholms län, Håbo eller Gnesta kommun.
- Vilken kommun du är folkbokförd i kan ha betydelse för hur du blir mottagen och antagen till gymnasieskolan.
- Du som söker fristående gymnasieskola eller en riksrekryterande utbildning har rätt att söka och vara med i antagningen oavsett var du är folkbokförd.
- Söker du en utbildning vid en kommunal gymnasieskola görs en prövning om hur du ska mottas. Därför är det viktigt att meddela oss på Gymnasieantagningen om du planerar att flytta.
Bli mottagen i första eller andra hand
Dina möjligheter att komma in på kommunala gymnasieskolor beror på vilken kommun du är folkbokförd i vid antagningen till gymnasiet.
Kommunala skolor tar i första hand emot elever som är folkbokförda i den egna kommunen, eller i kommuner som de har upprättat samverkansavtal med.
Om du söker till en kommunal skola som inte har något samverkansavtal med din hemkommun där du är folkbokförd görs en prövning om hur du ska mottas. Du kan bli mottagen i första eller andra hand.
- Att bli mottagen i första hand betyder att du behandlas enligt samma villkor som sökt kommuns egna elever.
- Om du blir mottagen i andra hand tas du endast emot som sökande om det finns lediga platser efter att kommunens/samverkansområdets egna elever har erbjudits plats.
Exempel - Mottagande i första och andra hand
- Sara bor idag i Tyresö kommun. Då hennes hemkommun Tyresö kommun har ett samverkansavtal till samtliga nationella program i Stockholms län, Håbo kommun och Region Stockholm kan hon söka till gymnasiu…
Vilka kommuner har samverkansavtal?
Tänk på att alla kommuner inom Stockholms län, Håbo och Gnesta inte samverkar om alla gymnasieprogram, och att vissa kommuner har samverkansavtal utanför regionen. Det är därför viktigt att du läser informationen om samverkansavtal för att veta vad som gäller just dig.
Flytta till, från eller inom Stockholms län, Håbo och Gnesta
Här beskriver vi vad som gäller för dig som ska flytta till, från eller inom Gymnasieantagningen Storsthlms samverkansområde.
Flytta till Stockholms län, Håbo och Gnesta
Om du ska flytta till Stockholms län, Håbo eller Gnesta kommun ska du göra ditt gymnasieval via antagningskansliet där du är folkbokförd. Det är bra att söka utbildning både i din hemkommun och i kommunen som du planerar att flytta till.
Du behöver göra en flyttanmälan. Kontakta antagningskansliet där du är folkbokförd för mer information om hur du gör det.
Innan folkbokföringen i din nya hemkommun slagit igenom, kommer en prövning om hur du ska mottas ske. Du får hem ett mottagandebeslut med posten. Mottagandebeslutet kan ändras när folkbokföringen slagit igenom.
För att bli förstahandsmottagen till kommunala skolor inom Stockholms län, Håbo och Gnesta är det bra att vara folkbokförd senast vid midsommar.
Om du uppfyller behörighetskraven till sökt program och har tillräckliga meritpoäng men ännu inte hunnit bli folkbokförd kommer vi på Gymnasieantagningen att reservera en plats för dig på sökt utbildning.
För att vi ska kunna reservera en plats måste du:
- Ha gjort en flyttanmälan
- Vara behörig till vald gymnasieutbildning
- Nå upp till aktuell antagningspoäng vid slutantagningen.
Vi håller reservationen till reservantagning 1. Då behöver din nya folkbokföring vara klar för att du ska antas till utbildningen.
Observera att ansökan till gymnasiet i Stockholms län, Gnesta och Håbo endast görs för årskurs 1. Om du ska börja årskurs 2 eller 3 behöver du istället kontakta skolorna du är intresserad av, eftersom antagningen sker direkt genom dem.
Flytta från Stockholms län, Håbo och Gnesta
Om du planerar att flytta till en kommun utanför Stockholms län, Håbo eller Gnesta kommun ska du meddela Gymnasieantagningen.
Du kan själv anmäla din flytt på ansökningswebben, eller ta hjälp av din studie- och yrkesvägledare. Länken Anmäl flytt finns i menyn under ditt namn. Ange vilken kommun du ska flytta till. Du kan också bifoga skäl/handlingar/personligt brev och skriva ett meddelande till oss på Gymnasieantagningen, om du till exempel redan nu vet när du ska flytta.
Vi skickar vidare information om din flytt och ditt gymnasieval till den kommun/ antagningskansli som du planerar att flytta till. Du bör även själv ta kontakt med antagningskansliet för att få reda på hur ditt gymnasieval kommer att hanteras där.
Flytta inom Stockholms län, Håbo och Gnesta
Om du ska flytta mellan kommuner i Stockholms län, Håbo och Gnesta behöver du inte göra en flyttanmälan. Din folkbokföringskommun uppdateras automatiskt.
Läs informationen om vad som gäller för just den kommun du ska flytta till på vår informationssida om samverkansavtal.
Prata med din studie- och yrkesvägledare eller kontakta oss på Gymnasieantagningen om du har frågor.
Sen flytt
Om du har påbörjat en utbildning och sedan flyttar har du rätt att fullfölja din påbörjade utbildning i den nya hemkommunen/samverkansområdet. Du behöver då ta kontakt med din nya hemkommun för att få hjälp att hitta en gymnasieplats.