Ämnen, poäng och betyg
Inom gymnasieskolan finns 18 nationella gymnasieprogram, varav 6 är högskoleförberedande program och 12 är yrkesprogram. Programmen har samma struktur oavsett vilken skola du går i.
Gy25 gäller från 1 juli 2025. I stora drag innebär Gy25:
- Ämnen delas in i nivåer.
- Betyg sätts efter varje avslutad nivå. Nivåerna bygger på varandra och varje betyg ska återspegla elevens kunskaper i ämnet upp till den aktuella nivån.
- Varje nytt godkänt betyg (E, D, C, B eller A) på en nivå omfattar och ersätter elevens betyg på de lägre nivåerna i ämnet. Betyget F på en högre nivå innebär däremot inte att eleven får F på lägre redan godkända nivåer.
- Alla ämnesplaner utformas som sammanhållna ämnen med nivåer i stället för dagens kurser. Ett ämne kan ha en eller flera nivåer.
- I många ämnen kommer eleverna att kunna få undervisning under en längre sammanhållen period innan det slutliga betyget sätts.
- Ämnen, examensmål, programmål och programstrukturer uppdateras för att passa framtidens studier och yrkesliv.
Vill du läsa mer om Gy25? Skolverkets information hittar du här:
Informationen nedan är uppdaterad utifrån det som gäller för gymnasieskolan efter 1 juli 2025. (Gy25)
Gymnasieprogrammens olika delar
Utbildningen på gymnasieskolans nationella program delas in i:
- gymnasiegemensamma ämnen
- programgemensamma ämnen
- inriktningar, programfördjupningar
- individuellt val
- gymnasiearbete (examensarbete).
Gymnasiegemensamma ämnen
De nationella programmen har en kärna av ämnen som alla läser. Det är de gymnasiegemensamma ämnena.
De gymnasiegemensamma ämnena är:
- engelska
- historia
- idrott och hälsa
- matematik
- naturkunskap
- religionskunskap
- samhällskunskap
- svenska/svenska som andraspråk.
Du läser olika mycket av de gymnasiegemensamma ämnena beroende på vilket program du går.
Programgemensamma ämnen
De programgemensamma ämnena är kurser som alla elever inom ett program läser. Dessa ämnen ger programmet sin karaktär. Ämnena är olika för olika nationella program.
Inriktningar
En inriktning är ett område som du kan fördjupa dig inom. På alla nationella program, utom försäljnings- och serviceprogrammet, hotell- och turismprogrammet och vård- och omsorgsprogrammet, finns det inriktningar. Tänk på att inriktningar bara startar om det finns tillräckligt många elever som vill läsa en inriktning.
Programfördjupningar
Programfördjupningar är ett sätt att fördjupa kunskaper inom de programgemensamma ämnena. Programfördjupningen ska ge utrymme för specialisering inom programmets karaktär. Här kompletterar och fördjupar du dina kunskaper. Vilka ämnen som finns att välja på skiljer sig mellan olika skolor.
Individuellt val
Inom det individuella valet väljer du själv vilka ämnen du vill läsa. Fråga skolan vilka ämnen just de erbjuder. På yrkesprogrammen ska skolan erbjuda ämnen och nivåer som krävs för grundläggande högskolebehörighet. Estetiska ämnen och ämnen i idrott och hälsa ska alltid erbjudas på alla program.
Gymnasiearbete
I utbildningen på alla program ingår ett gymnasiearbete, som sammanfattar utbildningen på programmet. Gymnasiearbetet måste vara godkänt för att du ska få examen. Det är med gymnasiearbetet som du som elev knyter ihop dina studier på programmet och visar att du är förberedd för yrkesliv eller högskolestudier.
Ämnen
Ämnena på gymnasieskolan är indelade i nivåer som bygger på varandra. Du läser en eller flera nivåer inom de olika ämnen som ingår i programmen. De flesta nivåerna omfattar 100 poäng. Det finns även nivåer som är på 50, 150 och 200 poäng.
Ett nationellt program motsvarar 2 500 - 2 800 poäng beroende på vilket program det gäller.
Grundläggande och särskild behörighet till högskolan
Tänker du läsa vidare på högskolan efter gymnasiet behöver du planera så att du får behörighet till den högskoleutbildning du är intresserad av. Alla högskoleförberedande program ger grundläggande behörighet till högskolan, men för att nå särskild behörighet till vissa utbildningar kan du behöva fördjupa dig inom vissa ämnen.
Grundläggande behörighet efter yrkesprogram
För att få grundläggande behörighet till högskolan behöver du:
- en yrkesexamen
- godkänt betyg (lägst E) i ämnet svenska, nivå 2 och 3 alternativt svenska som andraspråk, nivå 2 och 3 och i engelska, nivå 2.
Prata med en studie- och yrkesvägledare om vilka möjligheter som finns för dig.
Betygsgrupper i urvalet till högskolan
När du söker till högskolan görs ett urval genom betyg. Ju högre betyg du har, desto större möjlighet har du att komma in på den utbildning du helst vill gå.
Det finns två betygsgrupper i urvalet till högskolan. Ena gruppen är för dig som söker direkt med dina gymnasiebetyg. Du söker med ditt slutbetyg, som räknas om till ett meritvärde plus eventuella extra meritpoäng. Den andra gruppen är för dig som måste komplettera eller läsa upp dina gymnasiebetyg. Tänk på att platserna till högskolan är betydligt färre för dem i kompletteringsgruppen jämfört med platserna för dem i direktgruppen.
Du kan också konkurrera med den poäng du har fått om du har gjort högskoleprovet i urvalsgruppen för högskoleprovet.