Riksrekryterande utbildningar
En riksrekryterande utbildning är en utbildning som elever från hela landet kan söka på samma villkor. Det finns olika typer av riksrekryterande utbildningar och ofta krävs någon form av färdighetsprov för att komma in på utbildningen.
En riksrekryterande utbildning är en utbildning som har fått ett särskilt tillstånd från Skolverket att ta emot elever från hela landet. Alla behöriga sökande blir mottagna i första hand, det vill säga att de antas på samma villkor som övriga elever.
En gymnasieskola kan bli riksrekryterande om det finns en nationell efterfrågan och ett nationellt intresse av utbildningen. Till skillnad från andra typer av utbildningar, har du alltid rätt till inackorderingstillägg på en riksrekryterande utbildning. Det hjälper dig om du måste flytta hemifrån för att studera på annan ort.
Riksrekryterande utbildningar
Klicka på länkarna nedan för att läsa mer om programmen på Skolverkets hemsida.
- Design och sömnadstekniska utbildningen (DS25)
- Finsnickeriutbildningen (FI25)
- Floristutbildningen (FO25)
- Flygteknikutbildningen (FL25)
- Glashantverksutbildningen (GL25)
- Guldsmedsutbildningen (GU25)
- Gymnasieingenjör (VI)
- Marinteknikutbildningen (MA25)
- Samiska näringar (SM25)
- Sjöfartsutbildningen (SJ25)
- Tågteknikerutbildningen (TA25)
Övriga riksrekryterande utbildningar
Spetsutbildning
På en riksrekryterande spetsutbildning kan du bredda och fördjupa dina kunskaper i teoretiska ämnen som matematik, samhällsvetenskap, ekonomi eller humaniora (språk, historia och filosofi). Spetsutbildning finns också inom det estetiska programmet. Spetsutbildningarna har nära kontakt med universitet och högskolor och du har möjlighet att läsa extra kurser på universitetsnivå.
Riksidrottsgymnasium (RIG)
Riksidrottsgymnasier (RIG) är riksrekryterande. För att söka till RIG måste du göra två ansökningar, en idrottslig ansökan genom ditt specialidrottsförbund och en vanlig gymnasieansökan till skolan som anordnar utbildningen.
Läs mer om RIG
International Baccalaureate (IB)
IB-programmet, International Baccalaureate Diploma Programme, är en riksrekryterande utbildning där all undervisning sker på engelska.
IB-programmet är egentligen ett två-årigt program med en internationellt erkänd examen. För att stämma överens med det svenska skolsystemet är dock IB-programmen i Sverige tre år, varav det första året är ett förberedande år där kurserna hämtas från de natur- och samhällsvetenskapliga programmen. IB-programmet ger grundläggande behörighet till högskoleutbildning i Sverige.
Om du vill söka direkt till DP1 behöver du ta kontakt med skolan.
Gör så här för att söka till en riksrekryterande utbildning
- Kontakta skolan som du är intresserad av och ta reda på om det krävs ett särskilt färdighetsprov för att bli antagen till det riksrekryterande programmet.
- Söker du RIG måste du först göra en särskild ansökan till den idrottsliga uttagningen via ditt specialidrottsförbund. Kolla vilket datum som gäller för den idrottsliga ansökan.
- Gör en gymnasieansökan till det riksrekryterande programmet.
- Ditt slutbetyg från nian tillsammans med eventuellt färdighetsprov avgör om du kommer in på programmet.