Anpassad gymnasieskola
Anpassad gymnasieskola är till för dig som har en intellektuell funktionsnedsättning eller hjärnskada och behöver fler anpassningar än vad gymnasieskolan har.
Den anpassade gymnasieskolan ger dig en god grund för att kunna delta aktivt i samhällslivet, och för att kunna studera vidare eller söka jobb. Anpassad gymnasieskola är flexibel för att du ska kunna utvecklas så långt som möjligt utifrån dina behov och utbildningens mål.
Det är din hemkommun som beslutar om du har behov av att studera på anpassad gymnasieskola eller inte. Du söker till anpassad gymnasieskola via ansökningssystemet Indra.
Program inom anpassad gymnasieskola
I den anpassade gymnasieskolan finns det nio nationella program och individuella program. Alla program är 4-åriga.
Klicka på länkarna nedan för att läsa mer om programmen på Skolverkets hemsida.
Nationella program
- Programmet för administration, handel och varuhantering
- Programmet för estetiska verksamheter
- Programmet för fastighet, anläggning och byggnation
- Programmet för fordonsvård och godshantering
- Programmet för hantverk och produktion
- Programmet för hotell, restaurang och bageri
- Programmet för hälsa, vård och omsorg
- Programmet för samhälle, natur och språk
- Programmet för skog, mark och djur
Antagning till nationella program på kommunala och regionala anpassade gymnasieskolor
När du söker till ett nationellt program i din hemkommun räknas du som förstahandsmottagen. Det betyder att du söker på samma villkor som alla andra i din hemkommun. Du räknas också som mottagen i första hand om du söker till en kommun eller region som din kommun har samverkansavtal med. Här kan du se om din kommun har samverkansavtal med andra kommuner när det gäller den anpassade gymnasieskolan Samverkansavtal | Gymnasieantagningen.
Om ett nationellt programmen inte erbjuds av din hemkommun, det vill säga att programmet inte erbjuds av den egna kommunen eller via samverkansavtal med en annan kommun eller region, så räknas du som mottagen i första hand till det nationella programmet i den kommun eller region du söker till. Att vara mottagen i första hand innebär dock inte att du garanteras plats på den sökta utbildningen.
Om däremot programmet du söker finns i din hemkommun eller via samverkansavtal med en annan kommun, men du väljer att söka till en annan kommuns anpassade gymnasieskola, räknas du som mottagen i andra hand. Det betyder att elever som är folkbokförda i den anpassade gymnasieskolans kommun eller inom dess samverkansområde har företräde vid antagningen. Först när dessa elever har erbjudits en plats kan övriga sökande bli antagna, i mån av plats.
Antagning till nationella program på fristående anpassade gymnasieskolor
Alla elever söker på lika villkor till de fristående anpassade gymnasieskolornas nationella program oavsett i vilken kommun du bor. Fristående anpassade gymnasieskolor kan ha särskilda kriterier för urval, som gäller om det finns fler sökande elever än platser. Det är den ansvariga för utbildningen som fattar beslut om antagning.
Individuella program
De individuella programmen vänder sig till dig som inte kan följa utbildningen på ett nationellt program. Programmen är fyraåriga. Programmen utformas efter dina behov och förutsättningar. De ger dig kunskaper så att du kan få ett så självständigt och aktivt liv som möjligt. Det kan även finnas möjlighet till praktik på en arbetsplats under din utbildning.
Ämnesområden inom de individuella programmen är:
- estetisk verksamhet
- hem- och konsumentkunskap
- idrott och hälsa
- natur och miljö
- individ och samhälle
- språk och kommunikation
Mottagande till individuella program inom den anpassade gymnasieskolan
Om din hemkommun har bedömt att du inte kan följa undervisningen på ett nationellt program, kan du bli antagen till ett individuellt program. Programmet kan finnas i den egna kommunen eller i en annan kommun. För att kunna bli mottagen i en annan kommun behöver din hemkommun och den mottagande kommunen komma överens om ersättning för utbildningen.
Söker du till en fristående anpassad gymnasieskola ska det finnas en överenskommelse mellan din hemkommun och den fristående skolan. Överenskommelsen gäller kostnaden som kommunen ska betala till huvudmannen för den fristående anpassade gymnasieskolan.