Sökande från utlandet
Om du inte är folkbokförd i Sverige när du söker till gymnasiet kan det påverka dina möjligheter att bli antagen till en gymnasieutbildning. Det finns också saker du kan behöva tänka på när du gör din ansökan.
Den svenska gymnasieskolan är främst avsedd för elever som bor i Sverige. Folkbokföringen är den grundläggande registreringen av svenska medborgare i Sverige och är det som styr kommuners möjlighet att betala för elever, då den är kopplad till den statliga ersättningen för en elev.
Om du inte är folkbokförd i Sverige vid antagningen till gymnasiet kan du därför ha begränsad rätt att få en plats i antagningen.
Det enklaste sättet att styrka din rätt till gymnasieutbildning i Sverige är att folkbokföra dig i god tid innan slutantagningen. Om du inte folkbokför dig behöver du kunna visa att du tillhör en viss så kallad ”elevkategori” och därmed har rätt till utbildning.
Elevkategorier – rätt till utbildning
Sökande från norden
Nordiska sökande som bor i Finland, Danmark, Norge eller Island har rätt till gymnasieutbildning på nationella program i gymnasieskolan i Sverige. Nordiska sökande är undantagna från kravet att ha godkänt betyg i svenska eller svenska som andraspråk för att vara behöriga till nationella program. För att veta vad du behöver skicka in till Gymnasieantagningen för att styrka din rätt till utbildning, kontakta sökt huvudman (kommunen eller den fristående skolan du söker till).
Utlandssvenskar
Om du är svensk medborgare och bosatt i utlandet kan du komma att ses som utlandssvensk. Enligt skollagen är en utlandssvensk elev en elev vars vårdnadshavare stadigvarande vistas i utlandet och av vilka minst en är svensk medborgare. Du som är utlandssvensk söker på samma villkor som boende i den kommun du söker till. Information om folkbokföringsstatus hos vårdnadshavare hämtas hos Skatteverket av oss på Gymnasieantagningen.
EU-medborgare
För dig som är EU medborgare och har för avsikt att folkbokföra dig i Sverige. När du är folkbokförd söker du på samma villkor som boende i din hemkommun. Du folkbokför dig genom att kontakta Skatteverket.
För dig som är EU medborgare men inte är folkbokförd i Sverige. Du bör kontakta sökt huvudman för att få reda på vilken information de önskar få från dig och vilka möjligheter till antagning som finns.
Diplomater
För dig som inte är svensk medborgare och har en koppling till en ambassad i Sverige och önskar söka till gymnasiet. Du bör kontakta sökt huvudman (kommun eller friskola) för att få reda på vilken information de önskar få från dig och vilka möjligheter till antagning som finns.
Ansökan
För att göra en ansökan behöver du inloggningsuppgifter. Skicka namn, personnummer eller födelsedata och mejladress till oss så registrerar vi dig som sökande.
Övriga sökande
För att studera i Sverige behöver du ett uppehållstillstånd och folkbokföra dig i Sverige. Läs mer om uppehållstillstånd på Migrationsverkets webbplats.