Fri kvot – särskilda skäl och utländska betyg
Din ansökan till gymnasiet kan prövas i fri kvot på grund av starka särskilda skäl eller om du har utländska betyg. Det betyder att du har möjlighet att bli antagen till en utbildning vid sidan av den vanliga antagningen. För att bli antagen i fri kvot måste du fortfarande vara behörig till utbildningen för att kunna bli antagen.
Vad är fri kvot?
- Fri kvot är ett mycket begränsat antal platser på en utbildning som sätts åt sidan för sökande med utländska betyg eller särskilda skäl.
- Det är den som ansvarar för utbildningen (kommun eller friskola) som beslutar om hur många platser som tillsätts med sökande i fri kvot. Det finns alltså inte ett bestämt antal platser i fri kvot på olika utbildningar.
- Din ansökan till gymnasiet kan prövas i fri kvot på grund av starka särskilda skäl eller om du har utländska betyg. Läs mer under rubrikerna vad som gäller.
Vilka antas i fri kvot?
Du måste vara behörig till utbildningen du har sökt för att kunna antas i fri kvot. Att antas i fri kvot innebär alltså inte att du går vid sidan av behörighetskraven för den utbildning du har sökt. Det är sedan den kommun eller friskola du har sökt till som bedömer om du kan antas i fri kvot.
- Om du har särskilda skäl behöver du fortfarande ha minst godkänt i de ämnen som krävs för att vara behörig.
- Om du har utländska betyg behöver de motsvara det som krävs för att vara behörig.
Särskilda skäl
Om du på grund av särskilda omständigheter har fått sämre betyg än du borde ha haft, så kan du bli prövad i fri kvot. Din studieförmåga ska tillfälligt försämrats på grund av medicinska skäl eller sociala skäl. Det gäller främst starka medicinska eller sociala skäl, såsom långvarig sjukdom eller sociala situationer på skolan. Skälen behöver intygas med dokument som bifogas tillsammans med din ansökan.
Utländska betyg
Om du har läst grundskolan på en skola som inte följer svensk läroplan har du utländska betyg. Det kan både gälla skolor i och utanför Sverige. Utländska betyg syns inte som meritvärde i antagningssystemet, utan det är bara svenska grundskolebetyg som ger ett meritvärde.
För behörighet till nationella program krävs godkänt betyg i svenska eller svenska som andraspråk. Om du har gått en utbildning som har saknat sådana kurser behöver dina betyg alltså kompletteras för att du ska bli behörig. Du kan läsa in grundskoleämnen på distans via Sofia Distans.
Nordiska sökande är undantagna från kravet att ha godkänt betyg i svenska eller svenska som andraspråk för att vara behöriga till nationella program. Observera att du måste styrka att du tillhör elevkategorin nordisk sökande för att undantas från kravet. Läs mer om detta här.
Om du har utländska betyg behöver du skicka in dessa till Gymnasieantagningen via mejl. När Gymnasieantagningen har fått in dina betyg laddar vi upp betygen på ansökningswebben, varefter de är knutna till din ansökan och finns i systemet. De som är ansvariga för utbildningarna du har sökt kan se dina utländska betyg där.
Så bedöms dina utländska betyg
Utländska betyg kan inte jämföras med svenska grundskolans betyg. Du kan därför inte konkurrera med betygspoäng på samma sätt som elever som har gått svenska grundskolan. I stället prövas du i fri kvot.
Det är den som är ansvarig för utbildningen du sökt till (kommun eller friskola) som gör en bedömning av dina utländska betyg. De bedömer om du är behörig till sökt program och om du har de betyg som krävs för antagning. Det finns ingen standard eller reglering för hur utländska betyg ska bedömas.
Om du har frågor om hur dina utländska betyg kan bedömas kan du kontakta sökt kommun eller friskola. Vi på Gymnasieantagningen kan inte svara på sådana frågor. Du kan också komma att bli kontaktad av skolan eller kommunen som du har sökt till för att skicka in mer information eller uppgifter.
Översättning av utländska betyg
Betygsdokument som är utfärdade på engelska, norska, finska, danska eller isländska behöver inte översättas innan de skickas till oss på Gymnasieantagningen. Om dina betygsdokument är på andra språk behöver du bifoga en översättning av dokumentet. Översättningen ska vara på svenska eller engelska och ska utföras av en opartisk översättare, det vill säga inte av dig som elev eller någon annan anhörig till dig.
Ansökan och antagning i fri kvot
För att bli prövad i frikvot ansöker du som vanligt till gymnasiet men du behöver även mejla dokumenten med utländska betyg eller särskilda skäl till oss på Gymnasieantagningen.
Det är beslutsfattare på kommun eller fristående gymnasieskola som därefter fattar beslut om du blir antagen till den utbildning du har sökt. För kommunala skolor är det beslutsfattaren i aktuell kommun. För fristående gymnasier är det ofta rektor, men det kan också vara en annan ansvarig som fattar beslut.
Beslut om du antas i fri kvot görs vid slutantagningen. Det fattas alltså inga preliminära beslut om antagning i fri kvot i samband med den preliminära antagningen.
Om din ansökan i fri kvot för särskilda omständigheter inte beviljas konkurrerar du om en plats på utbildningen med ditt meritvärde vid slutantagningen.