Sökande till annan kommun
Inom Stockholms län, tillsammans med Håbo kommun, finns ett avtal om samverkan för alla nationella program. Du kan söka till en kommunal gymnasieskola i en annan kommun, men om det inte finns samverkansavtal mellan din hemkommun och kommunen där skolan ligger är dina chanser att bli antagen sämre. Till fristående skolor söker alla på samma villkor oavsett var du bor.
Kommunala gymnasieskolor och nationella program
Om din hemkommun skrivit ett samverkansavtal om nationella program med en eller flera kommuner så söker du och blir förstahandsmottagen på samma villkor som övriga sökande inom samverkansområdet till de utbildningar som ingår i samverkansavtalet.
Samverkansavtal – mottagen i första hand
Två eller flera kommuner kan skriva ett samverkansavtal kring program som de erbjuder i sina skolor. Det innebär att ni som bor i dessa kommuner blir förstahandsmottagna och tas in på samma villkor till de gymnasieprogram som ingår i samverkansavtalet. I Stockholms län och Håbo kommun gäller ett gemensamt samverkansavtal för samtliga nationella program.
Sökande utanför samverkansområdet Stockholms län – mottagen i andra hand
Du kan söka till ett nationellt program vid en kommunal gymnasieskola i en annan kommun utanför Stockholms län och samverkansområdet. Skolorna tar i första hand emot elever som är folkbokförda i kommunen eller inom sitt samverkansområde. Platserna som finns kvar efter att de elever med företräde fått plats öppnas sedan för övriga sökande.
Som andrahandsmottagen blir du alltså antagen först i mån av plats efter att alla inom utbildningens kommun/samverkansområde har erbjudits plats.
Fristående gymnasieskolor
Till en fristående gymnasieskola söker alla på lika villkor oavsett var du bor.
Introduktionsprogram
Det är olika villkor som gäller för olika typer av introduktionsprogram. Du blir alltid antagen i första hand till introduktionsprogram i din egen kommun. Till programinriktat val och yrkesintroduktion kan det finnas samverkansavtal mellan två eller flera kommuner. Ta reda på vilka regler som gäller i din kommun.
Riksrekryterande utbildningar
Det finns olika former av riksrekryterande utbildningar på gymnasiet. För att en utbildning ska bli riksrekryterande krävs att utbildningen är motiverad av ett behov på arbetsmarknaden. Dessutom kan det finnas riksrekryterande utbildningar inom idrottsområdet och det estetiska området. Riksrekryterande gymnasial spetsutbildning inom matematik eller naturvetenskap, samhällsvetenskap eller humaniora erbjuds också. Skolverket beslutar vilka utbildningar som ska bli riksrekryterande.
Alla elever i Sverige söker till ett riksrekryterande gymnasieprogram på samma villkor.