Ansökan i Indra
Tänk på:
- Lägg valen i rätt prioritetsordning. Om eleven antas till ett högre val tas lägre prioriterade val bort.
- Om det finns en risk att eleven blir obehörig, lägg till IM-val (Introduktionsprogram) sist i ansökan.
- Kontrollera att eleven har tillräckligt många val för att säkerställa en antagning. Sista valet bör vara ett säkerhetsval med goda chanser att bli antagen.
- Säkerställ att aktuella kontaktuppgifter till eleven finns med, inklusive mobilnummer och e-post. Mejladressen bör vara en adress som eleven har tillgång till under hela antagningsperioden, inklusive reservantagningen i augusti.
- Registrera gärna vårdnadshavares kontaktuppgifter, så att även de får viktig information om ansökan och antagning, och så att huvudmannen kan nå dem vid behov av kompletterande information.
- Om en elev planerar att flytta till en kommun utanför Stockholmsregionens antagningsområde, bör hen söka utbildning både i nuvarande hemkommun och i den nya kommunen. Kontrollera att utbildningen som eleven har valt verkligen erbjuds på skolan och i den andra kommunen utanför vårt antagningsområde
- Om en elev med tillfälligt personnummer (TF) får ett permanent personnummer eller ändrar adress, ska detta omgående meddelas Gymnasieantagningen.
Rangordna val
Rangordningen är jätteviktig! Informera eleven om att det val eleven helst vill in på ska vara val 1. Det den näst helst vill komma in på som val 2 och så vidare. Om eleven blir antagen på val 1 stryks alla andra val. Om eleven antas på val 2 kan eleven välja att stå kvar som reserv på högre val men alla underliggande val stryks. För att ändra rangordningen, klicka på pilarna upp eller ned alternativt klicka på flervalsknapp (tre prickar) och flytta längst ned eller längst upp. Ändringen sparas automatiskt.
Redigera val
- För att ändra någon i ett val till exempel språkval klickar du på Visa mer på aktuellt val.
- För att ändra en redan sparad inriktning tar man bort det gamla valet för att sedan lägga in det på nytt med annan inriktning.
Ansökan om fri kvot
Radera val
Under ansökningsperioden kan elever ta bort val i gymnasieansökan. För att ta bort ett val klickar man på flervalsknapp (tre prickar) och sedan "Ta bort val" bredvid utbildningen.
Gymnasieval till övriga Sverige
Eleven kan själv registrera utbildningar som är riksrekryterande samt utbildningar utanför Stockholms län. I Indra kan eleven välja mellan befintliga riksrekryterande utbildningar på specifika skolor eller själv lägga till utbildningar på fristående eller kommunala gymnasieskolor. Studie- och yrkesvägledaren ansvarar för att kontrollera att de utbildningar som eleven registrerar verkligen erbjuds. Samtliga gymnasieskolor i Sverige finns upplagda i systemet.
Gymnasieantagningen skickar ansökningsfiler till landets övriga antagningskanslier, så avlämnande skola behöver inte skicka ansökan eller betyg separat. Däremot ska blanketten för fri kvot och blanketten för överlämningsinformation skickas av skolan direkt till det antagningskansli som hanterar antagningen för de aktuella utbildningarna.
Gymnasieval utanför Stockholms län med yttrande/beslut – Åtgärd krävs
Detta gäller utbildningar till kommunala skolor utanför Stockholmsregionen som inte är riksrekryterande. När valet sparas visas en information om "Yttrande/beslut - pågår." Informera eleven om möjligheten att anföra särskilda skäl för att bli förstahandsmottagen om sådana skäl finns.
Här hittar du information om mottagande i annan kommun.
Status för yttrande | Förklaring |
Yttrande/beslut – Finns inte | Utbildningen finns inte i elevens hemkommun eller i samverkansområdet. |
Yttrande/beslut – Finns hos samverkanspart | Utbildningen finns i samverkansområdet. |
Yttrande/beslut – Finns i egna kommunen | Utbildningen finns i elevens hemkommun. |
Yttrande beslut – Mottagen | Eleven är mottagen i första hand och konkurrerar i antagningen med utbildningskommunens egna elever. |
Yttrande beslut – Mottagen i 2:a hand | Eleven är mottagen enligt frisök och prövas för antagning till de platser som återstår efter att förstahandsmottagna elever antagits till utbildningen. Först ska kommunens/samverkansområdets egna elever erbjudas eventuella lediga platser. |
Yttrande/beslut – Ej mottagen | Eleven är inte mottagen som sökande och kommer inte att prövas för antagning. |
Kontrollera elevers gymnasieval
Under ansökningsperioden ska studie- och yrkesvägledare kontrollera sina elevers gymnasieval. Via nulägeslistan får man en aktuell bild av hur gymnasievalet ser ut i nuläget (listan är uppdateras i realtid så snart en ändring sker i elevers gymnasieval). Via preliminärantagningslistan och slutantagningslistan ser man hur läget ser ut för de egna eleverna när preliminär- och slutantagningen är klar (fasta listor).
Ansökningar och kompletteringar efter att omvalsperioden stängt
Alla ungdomar ska ha genomfört sitt gymnasieval innan ansökningsportalen stänger i mitten av maj. Förändringar, justeringar eller nya ansökningar som inkommer till Gymnasieantagningen efter detta datum behandlas som sena, vilket innebär att ungdomen placeras sist i kön, oavsett meritvärde.
Trots detta kan det finnas enstaka fall där en gymnasiesökande behöver göra justeringar eller nya val efter sista ansökningsdag. Dessa elever ska då anföra skäl för att undantas från att förändringen behandlas som sen. Gymnasieantagningen bedömer skälen utifrån följande kriterier:
- Längre tids sjukfrånvaro. Bifoga intyg från läkare eller ansvarig på skolan.
- Sociala skäl. Bifoga intyg från socialtjänst, kurator eller ansvarig på skolan.
- Utbildning som beslutats att inte starta efter ansökningsperioden har stängt. Inget intyg behövs.
Bedömningen av skälen är restriktiv, och det finns ingen garanti för att de godtas. Ansökningar som inkommer efter omvalsperiodens slut utan godtagbara skäl registreras som sena.
Inför att ansökan stänger i maj är det därför avgörande att alla ungdomar har gjort en komplett ansökan med genomtänkta och informerade val, vilket innebär:
- Ansökan innehåller enbart de val eleven vill söka till, och alla dessa val finns med.
- Valen ligger i rätt prioriteringsordning.
- Ungdomen är medveten om att hen bara kan bli antagen till en utbildning.
- Ungdomen är medveten om att val som prioriterats lägre än valet hen blir antagen till i slutantagningen kommer att strykas.
- Ungdomen har garderat sig med säkerhetsval sist i ansökan. Exempel på säkerhetsval kan vara introduktionsprogram (i de fall sökande riskerar att bli obehörig) eller utbildningar där eleven har goda marginaler att bli antagen utifrån antagningsstatistik.
Justeringar eller nya val efter att ansökan har stängts görs på blankett i samråd med studie- och yrkesvägledare. När ansökan har stängt blir blanketten tillgänglig i Indra under “Blanketter/Info.” Ungdomar som saknar kontakt med en studie- och yrkesvägledare kan vända sig till Gymnasieantagningen för hjälp.