Nationella program
För att yttra sig för sökande som söker nationella program utanför samverkansområdet, gör följande urval i rullistorna:
- Välj din kommun i Välj kommun
- Välj Nationellt program i Yttrandegrupp
För att få fram de val du ska göra samma typ av yttrande för välj ett Yttrande options urvalet välj Yttrande Options. Du måste gå igenom alla Yttrande Options.
För att se vilka val du inte yttrat dig för så kan du antingen sortera på kolumnen Yttrande så att de val som har statusen Ej behandlade kommer högst upp i vyn eller välja att använda filtret Utan yttrande. Filtret Utan Yttrande väljs via knappen Fler filter. Mer information om filtret Utan yttrande finns längre ned på denna sida.
Registrera yttranden
Efter att du gjort ditt urval bockar du i checkrutorna till vänster på de val du ska registrera yttrande för. Tryck sen på knappen Yttrande tryck sen på texten yttrande – du får då upp följande alternativ:
- Finns hos samverkanspart
- Finns i egna kommunen
- Finns inte
|
Du väljer samma yttrande som det urval du gjort i Yttrande Options. Om du gjort urvalet Finns hos samverkanspart i Yttrande options så är det även det yttrandet du ska registrera. Du måste göra detta tre gånger och gå igenom alla yttrande options en gång för varje Yttrande Options. |
Efter att du registrerat yttrandet sätts datum för yttrandet i kolumnen Yttrande datum.
Nästa steg efter att du registrerat yttrandena är att skriva ut yttrandeblankettenr. Bocka i checkrutan till vänster på de elever du ska skriva ut yttrandeblankett för. Tryck på knappen Blanketter. Välj skapa blanketter. Skriv ut blanketterna. Du ser datum för när blanketten skrevs ut i kolumnen Skickad.
- OBS! Tänk på att om du använder filtret Utan yttrande och sparar så försvinner de elever som du nu har lagt in yttranden för från vyn. Eftersom du även ska skriva ut yttrandeblankett för eleverna så kan det vara bättre att inte använda det filtret – i alla fall inte första gången när alla val saknar yttranden. Utan yttrande kan användas för att se om det finns nya sökande som tillkommit som du inte yttrat dig för. Om du vill söka upp val där du registrerat yttrande men inte skrivit ut yttrandeblankett väljer du filtret Med yttrande. Sortera sen på kolumnen Skickad. För de val som har tomt i kolumnen Skickad så har inget yttrande skrivits ut. Så fort en yttrande- och mottagandeblankett skrivits ut så sätts ett datum i fältet Skickad. OBS! Det finns ett urval som heter Yttrande ej skickat. Det urvalet ger dock inga träffar alls även om det finns val där du inte skrivit ut (”skickat”) yttrande. Du kan begränsa urvalet ytterligare genom att välja ett Yttrande Options och nationellt program under Yttrandegrupp.
När blanketten är framtagen ska ni fylla i den och skicka den till det antagningskansli som ansvarar för antagningen till den kommun eller region eleven söker till. Adresser till antagningskanslierna i Sverige finns här:
Om det finns särskilda skäl för förstahandsmottagande ska skälen bifogas tillsammans med yttrandeblanketten till den andra kommunens antagningskansli. (Beslutet som mottagande kommun tar kan överklagas av den sökande).
Om skäl för förstahandsmottagande i annan kommun/region finns uppladdade i Indra syns en symbol i kolumnen Skäl. För att öppna det uppladdade dokumentet tryck på symbolen med vänster musknapp då kan ni öppna dokumentet och skriva ut det.
Du kan även registrera yttrandet på elevkort på elevens val under fliken Yttrande rubriken Yttrande sökt utbildning registrerar.
Att tänka på: Nationella program
Denna ruta ska du alltid sätta kryss i (samtliga nationella program erbjuds i samverkansområdet)
- Hemkommunen erbjuder sökt
(X) nationellt program
Nationella inriktningar
Om vi erbjuder den nationella inriktningen inom samverkansavtalet. Då ska ni sätta kryss i denna ruta:
1. Hemkommunen erbjuder sökt
(X) angiven nationell inriktning
OM vi inte erbjuder den nationella inriktningen inom samverkansområdet ska ni sätta kryss i denna ruta:
2. Hemkommunen erbjuder inte
(X) angiven nationell inriktning
Om den nationella inriktningen eleven söker till inte erbjuds inom vårt samverkansområde så blir den sökande mottagen i första hand i den kommun eller region eleven söker till.
De inriktningar som inte finns inom samverkansavtalet hittar ni här: Samverkansavtal | Gymnasieantagningen