Indramanual

Uppdaterat 2025-02-19

Nationella program för anpassad gymnasieskola

De elever ni ska yttra er för finns i vyn Ansökan -> Yttrande/Beslut-> Sökande till annan region/yttrande för Nationella program i anpassad gymnasieskola 

Ni ska registrera ert yttrande i Indra och skriva ut en yttrandeblankett som ni ska fylla i och skicka till den huvudman som eleven har sökt till.

 Vad som ska fyllas i av elevens hemkommun på yttrande- och beslutsblanketten

 Offentlig huvudman

Om eleven söker till en offentlig huvudman så ska ni fylla i följande under ”Information som lämnats från din hemkommun”:

  • Om eleven tillhör målgruppen för anpassad gymnasieskola.
  • Om hemkommunen erbjuder det nationella programmet i egna kommunen, i samverkan med annan kommun eller om elevens hemkommun inte erbjuder det nationella programmet alls.
  • Om den sökande har särskilda skäl för att prövas för att bli mottagen i första hand.

 Enskild huvudman

Om den sökande söker till en enskild huvudman så ska ni ange under rubriken Yttrande från hemkommunen:

  • Om den sökande tillhör målgruppen för anpassade gymnasieskolan.
  • Om hemkommunen har beslutat att betala tilläggsbelopp för eleven eftersom betydande organisatoriska eller ekonomiska svårigheter då uppstår för kommunen (SL 19 kap. 47 § andra stycket). Eller om tilläggsbelopp för en elev som har ett omfattande behov av särskilt stöd, för stödåtgärder som är extraordinära ska sökas av den fristående huvudmannen hos elevens hemkommun när eleven har påbörjat utbildningen.

 

Om det är någon övrig information utöver detta som ska med till den fristående gymnasieskolan så får det bifogas till blanketten eller att informationen fylls i på blanketten för hand.

 

Vad som ska registreras i Indra när det gäller yttrande

För att registrera yttrande gå till fliken Yttrande/Beslut och välj Sökande till annan region/yttrande för Nationella program i anpassad gymnasieskola

För att sortera fram de sökande som du ska yttra dig för kan du antingen:

  • Sortera på kolumnen Yttrande genom att trycka på kolumnrubriken så att de elever som har statusen Ej behandlade kommer upp först. Första gången du söker har alla elever statusen Ej behandlade i det fältet.
  • Använda knappen Fler filter och välja Utan yttrande - tryck sen på knappen Du får då upp de elever du inte yttrat dig för. Var dock medveten om att om du använder filtret Utan yttrande så försvinner valen från vyn så fort du registrerat ett yttrande (valen tillhör då inte längre kategorin Utan yttrande). Läs mer om detta längst ned på denna sida.

Du kan antingen registrera yttrandet i vyn eller på elevens elevkort. I vyn bockar du i checkrutan för de elever du ska yttra dig för och väljer sen knappen Yttrande för att registrera yttrandet. På elevkortet registrerar du yttrandet under fliken Sökande till/yttrande under texten Yttrande sökt utbildning på elevens val. Om du öppnar elevens elevkort från vyn hamnar du automatiskt på rätt val under fliken Sökande till/yttrande.

Yttrandevyn i Indra stämmer inte överens med hur alternativen på yttrande- och beslutsblanketten yttrandedel ser ut. Ett alternativ måste dock registreras i Indra för att den mottagande huvudmannen ska kunna ta ett mottagandebeslut. De alternativ som finns i Indra är:

  • Hemkommunen beslutar att betala tilläggsbelopp 
  • Hemkommunen beslutar att inte betala tilläggsbelopp 

Till fristående huvudmän registrerar ni det alternativ som passar er bäst. Om ni har övrig information som ni vill delge den fristående huvudmannen i samband med yttrandet så får ni skriva ned den informationen på yttrandedelen på blanketten eller bifoga den informationen tillsammans med yttrandet.

Till kommunala och regionala huvudmän ska inte frågan om tilläggsbelopp över huvud taget vara med. Dock finns frågan med i Indra och där måste ni registrera ett av alternativen för att mottagande huvudman ska kunna ta ett mottagandebeslut (den funktionen kan inte ändras i Indra i dagsläget). Det som är viktigt för mottagande huvudman är det ni angett på blanketten. Det vill säga om eleven tillhör målgruppen för anpassad gymnasieskola, på vilket sätt hemkommunen erbjuder det nationella programmet och om den sökande har bifogat särskilda skäl för att prövas för att bli mottagen i första hand.

Skriv ut yttrandeblanketten

Efter att du har registrerat yttranden ska du skriva ut yttrandeblanketter.  

Om du skriver ut yttrandeblanketten från yttrandevyn markerar du checkrutan på de val du ska skriva ut yttrandet för och trycker sen på knappen Blanketter.

Så här skriver du ut yttrandeblanketten från elevens elevkort (görs från berört val): 

  1. Välj Ladda ner aktuell EOP-blankett - skriv ut blanketten och välj Spara och stäng. 
  1. Datum för när du skrev ut yttrandeblanketten sätts automatiskt. Det syns på elevkortet och i listvyn under rubriker Yttrandedatum. 
  2. Du kan också välja att ta ut Blanketter via listvyn och "bocka i" rutan för eleven samt ta ut blanketten där. OBS! 

Yttrandet är nu klart! Men kom ihåg att trycka - Spara och stäng om du är inne i ett elevkort (längst ner) - stäng Elevkortet 

 

Observera att blanketten inte innehåller några förkryssade valda alternativ. Du behöver själv fylla i blanketten.  

Om den sökande söker till en annan kommun så fyller du i delen längst ned på blanketten Information som har lämnats från din hemkommun. För elever som söker till en fristående skola fyller ni i del A Yttrande från hemkommunen på blanketten)  

Du skickar sen yttrandet direkt till den huvudman eleven sökt till. Om eleven söker till en kommun inom Stockholms län eller till Håbo så skickar du den ifyllda blanketten till den beslutsfattare i kommunen som ansvarar för mottagandebeslut (se Skolor/Kollegor – Förvaltning under rubriken Anpassat EOP). Vem som har hand om mottagandehanteringen på fristående anpassade gymnasieskolor hittar du under Skolor/Kollegor – Skolor under rubriken Anpassat EOP. Om eleven söker till en anpassad gymnasieskola utanför vårt område så hittar du adresser till  antagningskansliet: Antagningskanslier

Du skickar sen yttrandet direkt till den huvudman eleven sökt till. Om eleven söker till en kommun inom Stockholms län eller till Håbo så skickar du den ifyllda blanketten till den beslutsfattare i kommunen som ansvarar för mottagandebeslut (se Skolor/Kollegor – Förvaltning under rubriken Anpassat EOP). Vem som har hand om mottagandehanteringen på fristående anpassade gymnasieskolor hittar du under Skolor/Kollegor – Skolor under rubriken Anpassat EOP. Om eleven söker till en anpassad gymnasieskola utanför vårt område så hittar du adresser till  antagningskansliet

Visa cookie-information