Gå in via menyn Ansökan - Yttranden/Beslut - Sökande till annan region/yttranden för Nationella program i gymnasiesärskolan i menyn högst upp. Du får då en lista över alla elever i din kommun som sökt annan kommun (eller utanför regionen).

Välj din kommun - Du får då en lista över alla elever i din kommun.

För att se vilka elever trycker du på knappen: Fler filter och klickar i Utan yttranden och sedan Filtrera.

Om det kommer upp en varningstriangel, gå tillbaka till Klasslistan och "Bocka i" Målgruppstillhörighet innan du kan gå vidare.

När du klickar på Kolumner kan du välja vad som visas i vyn. Du kan även X:a bort det du inte vill se. När du klickar på Plustecknet får du upp en rulllista med alternativ att välja bland.

Kolumnrubrikerna kan sorteras: A-Ö eller Ö-A och personnummer i personnummerordning - tryck på rubriknamnet för sortering.

Längst ned i vyn kan du välja hur många poster som ska visas per sida. Välj Visa alla

Nu ska du gå in på varje elevs Elevkort för att göra yttrande.

Från listan klickar du enklast på Elevkortssymbolen  för att komma dit (du kan även skriva elevens personnumer i fältet för Sök elev högst upp till höger).

Sökande till/Yttranden på Elevkortet:

Elev som söker Nationellt program på annan kommunal skola inom regionen. Sätt yttranden i Indra för det aktuella valet. Yttranden sökt utbildning (gör inget med övriga val)

De tre olika alternativen som kommer upp i rullistan:

• Ej behandlad
  • Hemkommunen beslutar att betala tilläggsbelopp
  • Hemkommunen beslutar att inte betala tilläggsbelopp

Skäl:

• Skäl finns (kan laddas upp)
  • Skäl saknas
Information Du behöver välja ett yttrande i rutan Yttranden sökt Utbildning.

Det kan inte stå Ej behandlad gäller kommunal skola utanför regionen:

1. Skriv ut yttrandet - Ladda ner aktuell EOP-blankett.
  2. Efter du sparat öppnar du igen för att skriva ut blanketten.
  3. Välj Ladda ner aktuell EOP-blankett - skriv ut blanketten och välj Spara och stäng.
  4. "Bocka i" rutan Yttranden skickat. Då sätts yttrandedatum i kolumnen Skickad.
  5. Du kan också välja att ta ut Blanketter via listvyn och "bocka i" rutan för eleven samt ta ut blanketten där.

Information Observera att blanketten inte innehåller några förkryssade valda alternativ. Du behöver själv fylla i blanketten.

Skicka yttranden direkt till sökt huvudman. Utanför regionen: Antagningskanslier (Länk)

Yttrandet är nu klart! Men kom ihåg att trycka - Spara och stäng (längst ner) - stäng Elevkortet.

Elev som söker Nationellt program på Fristående skola:

Gäller för beslutsfattare i elevens hemkommun - elev som söker Nationellt program på fristående skola.

Du behöver välja ett yttrande i rutan Yttranden sökt utbildning. Det kan inte stå Ej behandlad (då kan man inte ladda ner Yttrandeblanketten).

• Hemkommunen beslutar att betala tilläggsbelopp
  • Hemkommunen beslutar att INTE betala tilläggsbelopp

Du ser vilka alternativ hemkommunen erbjuder (grönmarkerade).

Efter att du sparat öppnar du igen för att skriva ut blanketten - Ladda ner aktuell EOP-blankett.

Spara och stäng - Kryssa ner/stäng Elevkortet. Klart!